måndag 19 december 2011

Jag får ofta höra saker

i stil med "oj vad du gör det bra som valt att studera fast du har små barn hemma" eller "att du orkar..." När jag hade kommit in på skolan fanns det tom de som beklagade till ett liv med sämre ekonomi och aldrig ledigt.

Jag fattat ingenting. Vi som pluggar med barn gör det inte bra. Vi har det bra.

När jag jobbade hade jag ständigt dåligt samvete. Dåligt samvete mot kollegorna för man var hemma med sjuka barn väldigt ofta. Dåligt samvete mot barnen att man stressade, stannade aldrig upp. Dagarna bestod av vakna, stressa, jobba, hämta, middag, städa, däcka i soffan. Så var det.

Nu är det annorlunda. Varje dag är den andra olik. Jag är på skolan några timmar per dag. Jag är hemma när Rut kommer hem från skolan (oftast). Kan äta mellis med barnen, sitta ner och höra hur dagen varit.

Jag kan vakna en dag, vilken som helst nästan och känna att jag kan ta en ledig dag med Tjut. Bara sådär.

Att kunna vara närvarande med barnen några extra timmar per dag i utbyte mot att sitta en timme vid datorn när de lagt sig eller läsa några sidor studentlitteratur vid sänggående, det är ju helt fantastiskt!

Folk glömmer så lätt. Tid är pengar. Så om jag är lite fattigare nu är jag rikare på så många andra vis. Låter som en dålig klyscha, men det är sant.

Sen har vi turen att ha ett grymt bra kontaktnät. Det kan ju vara en skillnad. Men vid studier är det lättare att be om hjälp, det rör sig oftast bara om några timmar.

Dessutom är det faktiskt väldigt kul att plugga. Är glad att jag fattade rätt beslut för ganska precis ett år sedan.


3 kommentarer:

 1. Som dus äger så kan man vara rik på så många andra saker än bara pengar och det är minst lika viktigt!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att människor med barn som pluggar gör det bra för att det finns ju så sjukt mycket att skylla på då. Finns så mycket man kan göra hemma och då hade iaf jag svårt att prioritera plugget framför disken (ibland). Sen tycker jag liiite synd om dem som pluggar i "vuxen" ålder. När jag var student hade jag bara mig själv att ta hänsyn till, jag kunde plugga när jag ville, träna hur mycket som helst, ta maratonfika med vänner och ligga bakis hela söndagen ;-) Det "riktiga" studentlivet liksom. Men förstår vad du menar, jobbar man hinner man ju knappt se sina barn och "vabba" ger en ju bara massa stress.

  SvaraRadera
 3. Håller med! Att plugga medan barne är små är det bästa man kan göra! Tidiga hämtningar, mycket mindre stress och mer tid för dom. Visst, vissa pluggtimmar kom väl istället på kvällar men vad gör det?
  Och jag hade då lov ibland.
  Däremot hade jag det krasst med ekonomin men det kan ju kanske ha att göra med att jag var ensamstående största delen av studierna :)

  SvaraRadera