torsdag 8 december 2011

Igår var det en dag som jag bävat för ett tag...

En lång historia väldigt kort.

Upptäckte en knöl i ryggen i juni. Tänkte att det var en muskelknuta eller någon slags information, glömde bort den. Kände den igen i slutet på oktober. Min syster sa "det är din plikt som mamma att kolla upp den". Självklart ska man kolla alla knölar, hon är klok hon min syster. Iallafall ringer jag vårdcentralen och jag får komma samma vecka. I min värld ska läkaren säga att det är en fettknöl eller något sådant och inget att bry sig om. Det sa han inte. Han sa ingenting mer än att de skulle skicka remiss till onkologen för provtagning på den. ONKOLOGEN. Ni hör ju, skräck i hela ordet.

Veckorna går och igår var det dagen jag skulle dit. Träffade en fantastisk läkare som började med att berätta att Västerbottens policy är att kolla upp alla knölar. Även om man som läkare tror att den är helt ofarlig. Detta skulle kanske den första läkare kunnat säga. Kanske hade jag inte varit lika dödligt orolig. Sedan kände hon på den och sa att hon skulle bli otroligt förvånad om det var något i den knölen som var farligt. Hon kunde inte ta provet igår för den satt för djupt till och rörde sig för mycket så provtagningen kommer ske senare. Hon tryckte på att provtagningen bara är för att rutinen ser ut så och att hon skulle med samvete kunnat hoppa över den med. Men det är ju bra att kolla.

Så. Där är jag nu. Väntar på en provtagning om några veckor som jag inte känner mig det minsta orolig för. Tack vare denna fantastiska läkare som kunde lugna mig på ett kort litet möte. Men man hinner bli rädd.

Så idag går jag med lättare steg till skolan, men med lika sjukt tung väska. Jag kommer fortsätta gnälla på lagboken även om det är skitsak motför ett besök på onkologen. Men det hör lite till livet, att få klaga ibland, även på saker som en bok.

9 kommentarer:

 1. Förstår att det måste ha varit jobbigt.
  Ha en fin dag.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Usch, skönt att det är en ofarlig knöl. För det kan vi ju säga nu redan innan provtagningen!

  SvaraRadera
 3. Fy, ibland uttrycker de sig så klumpigt!

  SvaraRadera
 4. Usch förstår att det har varit en jobbig tid fram tills igår. Vilken tur att du fick träffa en så bra läkare! Kram

  SvaraRadera
 5. Jag har också en liten knöl på ryggen som jag haft jättelänge! Den växer dock inte och jag har intalat mig själv att det bara är en fettknöl. Dumt? :-P

  SvaraRadera
 6. Oj, vad rädd jag hann bli.
  Skönt att det inte var ngt farligt och visst är det bra att ta det säkra före det osäkra.
  KRAM

  SvaraRadera
 7. Tänk vad en knöl kan vända upp och ner på livet. Bra att du gick och kollade i alla fall...
  Kram

  SvaraRadera
 8. Oj. Förstår om du blev rädd! Jag hoppas den sista läkaren har rätt.
  Har själv fettknölar som jag kollat, men känner att jag ska nog ta mig iväg och kolla dem igen... som min plikt som mamma. Well said!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Förstår den där rädslan, jag gick och kände värk i bröstet och ibland strålade det på sidan. En märklig känsla jag aldrig känt så jag ringde och fick komma på mammografi dagen efter. Det skulle ta två veckor att få svaret- det tog 2,5 - jösses vad jag nojjade :) Men så kom svaret och allt var okej.
  Bra att du kollade och den första läkaren sätter vi på en tomtemössa ;)

  SvaraRadera